رفتن به محتوای اصلی

درج آیات قرآن در مصحف حضرت فاطمه به حروف مقطعه

استاد: بله، صحبت همین است. در کافی هست که حضرت راجع به مصحف حضرت صدیقه سلام الله علیها فرمودند: «و الله ما فيه من قرآنكم حرف واحد»[1]؛ چیزی نیست. اما در حدیث دیگر ذیل آیه مبارکه فرمودند، این آیه در مصحف فاطمه به این صورت است: «سأل سائل بعذاب واقع للكافرين بولاية علي ليس له دافع‏ من الله ذي‌المعارج»[2].

شاگرد: هیچ چیزی از این قرآن در آن جا نیست؟

استاد: بله، لذا مرحوم مجلسی اول[3] فرمودند مصحف حضرت صدیقه تمامش به حروف مقطعه است. یعنی اگر ما بخوانیم سر در نمی‌آوریم. کسانی که اهل این علوم هستند سر در می‌آورند. لذا «ما فیه من قرآنکم حرف واحد»؛ چون حروف مقطعه است اگر شما بخوانید چیزی سر در نمی‌آورید. اما حضرت فرمودند در مصحف حضرت فاطمه س «سأل سائل بعذاب واقع للكافرين بولاية علي ليس له دافع‏ من الله ذي المعارج» دارد. خُب چطور می‌فرمایند «ما فیه من قرآنکم حرف واحد»، و حال این‌که در اینجا می‌گویند در مصحف حضرت زهرا به این صورت است؟! معلوم می‌شود مصحف طوری است که وقتی شما آن را می‌خوانید از آن سر در نمی‌آورید. ولی آیه هست و در مصحف موجود است. لذا حضرت می‌فرمایند در مصحف حضرت صدیقه به این صورت است.

شاگرد: قرائت حضرت زهرا قرائتی نبوده که در قرائات سبع نباشد. یعنی قرائت اهل البیت قرائت ویژه‌ای نبوده که بقیه از آن بی اطلاق باشند.

استاد: ببینید این سبکی که بگوییم اهل البیت علیهم‌السلام یک قرائت داشتند، برای همین ذهنیت حرف واحد متاخرین است. و الا اگر شما ذهنیت ابن شهر آشوب را در مناقب داشته باشد، این‌طور نیست. آن سنی گفت «امامٌ فی القرائة فی عصره»؛ امام قرائت خودش در زمان خودش است.


[1] الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج‏۱ ؛ ص۲۳۸

[2] الكافي (ط - الإسلامية) ج‏۸ ۵۸رسالة منه ع إليه أيضا ..... ص : ۵۶

[3] لوامع صاحبقرانى مشهور به شرح فقيه، ج‏۱، ص: ۴۰