رفتن به محتوای اصلی

کتاب الغریه و کتاب الفوائد الغرویه

 

دو- سه نکته برای جلسه قبل بود؛ مرحوم صاحب مفتاح الکرامه در سطر اول فرمودند: «و کذا الغَریه». این احتمال مطرح شد که العزیه باشد یا الغریه باشد. به احتمال خیلی قوی‌تر وقتی کتاب الغَریه در مفتاح الکرامه می‌آید، مقصودشان همان الفوائد الغرویه است که برای شاگرد محقق کرکی است. محقق کرکی کتابی به نام الجعفریه دارند که متأسفانه در دست نیست. خودشان بر الجعفریه شرحی نوشتند. دو شاگرد از شاگردان جلیل القدر محقق کرکی بر این کتاب استادشان شرح نوشتند. یکی از آن‌ها المطالب المظفریه است و دیگری الفوائد الغرویه است. لذا «و کذا الغریه» هیچ‌کدام از آن هایی که ما گفتیم نیست. اولویت این است که منظور از غریه، کتاب شاگرد محقق ثانی باشد؛ سید علی حسینی استرآبادی. محقق ثانی دو شاگردِ سید خیلی جلیل القدر دارند. کما این‌که مقدس اردبیلی هم دو شاگرد جلیل القدر دارند. صاحب مدارک و صاحب معالم. صاحب جامع المقاصد مرحوم محقق کرکی هم همین‌طور است. شاگردهای متعددی دارند که این دو معروف هستند.

شاگرد: شرح چه کتابی است؟

استاد: به نظرم شرح الجعفریه استادشان است. ارشاد الجعفریه و الجعفریه. ولی متأسفانه نسخه‌های آن‌ها نیست. بعضی از نسخه‌های آن می‌گفتند در کتاب‌خانه مرحوم مرعشی هست. این یک نکته.

شاگرد: در خود مفتاح قرائنی بر این مطلب هست؟

استاد: در مفتاح خیلی غریه آمده، غریۀ المفید هست. و همچنین همین‌طور الغریه هم آمده است. الغرویه در هیچ کجای مفتاح نیامده است. الفوائد الغرویه در متن مفتاح نیست.

شاگرد: چه چیزی این احتمال را تقویت می‌کند؟

استاد: در ذیل شرح حال سید علی الحسینی الاسترآبادی در بخش تراجم فدکیه هست. آقا زحمت کشیدند شواهدی که دال بر این است که مقصود او است را ‌آورده‌اند.