کتاب شجره طیبه
و الشهید الثانی أجاب عما أشکل علی الرازی کما سمعت بأنه لیس المراد بتواترها أن کل ما ورد من هذه السبع متواتر بل المراد انحصار المتواتر الآن فیما نقل من هذه القراءات فإن بعض ما نقل عن السبعة شاذ فضلا عن غیرهم کما حققه جماعة من أهل هذا الشأن انتهی[1]
قرار شد که عبارات صاحب حدائق را مروری بکنیم. در جزوه، صفحه ششم فرمودند: «و الشهید الثانی أجاب عما أشکل علی الرازی». من عرض کردم که ظاهر این است که شهید نمیخواهند جواب فخر رازی را بدهند. طبق احتمالی که عرض کردم این جمله متخذ از صاحب حدائق است. ایشان این را فرمودند. الآن میخواهیم حدائق را مرور کنیم. جلسه قبل هم میخواستم دو-سه نکته بگویم. اما کل جلسه مشغول شدیم. الآن مثل جلسه قبل متعدد نیست. فقط چیزی که تازه دیدم را عرض میکنم، خیلی خوب است. در این چند روز مصحفی را دیدم که طبع ١٣٣٧ است. حدود شصت و چهار پنج سال پیش است. به خط مرحوم آقای مصباح زاده است. خودشان چاپ کردهاند.
شاگرد: همین آقای مصباح زاده ای که تازه مرحوم شدند؟
استاد: بله، قاعدتاً خودشان هستند. انتشارات جاویدان تهران. یکی از بهترین چاپ های مصحف شریف همین مصحف است که به خط آقای مصباح زاده است. ایشان ترجمه قرآن هم دارند. هم ترجمه قرآن را دارند و هم به خط خودشان است. نوشتهاند: «به خط حقیر مصباح زاده». من این را دیدم. فقط خوبی این مصحف شریف این است که مطالبی که مغتنم است در آن آمده است. مثلاً اول اینکه مصحف شروع می شود، کتاب شجره طیبه -که خود کتاب بهصورت درخت است- را ایشان از مؤلف چاپ کردهاند. شاید در کتابخانهها این کتاب باشد، و اینکه پی دی اف آن هم هست یا نه، نمیدانم. مصحف آقای مصباح زاده در سال ٣٧ چاپ شده است.
البته ایشان با همان روش متداول متأخر نوشتهاند. فقط چیزی که جالب بود، یکی این بود که در کتاب شجره طیبه که ایشان در مقدمه و قبل از مصحف شریف آوردهاند، صاحب شجره طیبه وارد میشود و اسم از شاطبیه و طرق آن میبرد، اسم از تکبیرات ابن کثیر میبرد. اینها را بهصورت درخت در آورده است. بهنحویکه معلوم میشود که صاحب شجره طیبه به اینها عنایت داشته است.
[1]مفتاح الکرامة في شرح قواعد العلامة(ط - دار الاحیاء التراث) ج۲ ص۳۹۳