رفتن به محتوای اصلی

نظارت روایات «هوّن علی امتی» بر تسهیل در تلاوت قرآن

 

شاگرد٢: معلوم نیست که این وجه خیلی درست باشد.

استاد: بله، قبلاً از این صحبت شد. ولی در این‌که هفتاد وجه برای سبعة احرف گفته‌اند، بدون اغراق می‌توان گفت که بالای بیست-سی مورد از آن‌ها درست است. یعنی وجوهی است که شارع مقدس با نفس قدسیای که محیط بر زمان و مکان است، همه را اراده فرموده است. چون این‌ها وجوه صحیحه ای است. یک وجه محوریای دارد که جای خودش است. چرا؟ چون این‌ها وجوه صحیحه است. یک وجه محوری دارد که جای خودش است، ولی وجوه صحیحه ای دارد که چه مانعی هست که همه این‌ها مراد باشند.

شاگرد: روایاتی هست که می‌گوید در ماه رمضان هر چه قدر می‌توانید قرآن بخوانید و اشتباه هم بخوانید ملک اصلاحش می کند  این روایات به ماه رمضان ارتباط دارد ولی کلام شما مطلق است .

استاد: ببینید اگر مفهوم داشت از افراد روشن لو کان لبان بود. یعنی اگر مفهوم داشت بین مشترعه و مسلمین صدایش مثل توپ می‌پیچید. غیر از ماه مبارک غلط نخوانید. و حال این‌که اصلاً این‌طور نیست. احدی نمی‌گوید اگر در ماه مبارک به غلط قرآن خواندید طوری نیست، و در غیر ماه مبارک مشکل دارد. آن آقا گفته بود من مانده‌ام؛ وقتی در خانه قرآن می‌خوانم هیچ غلط نمیخوانم. اما وقتی درمجلس می‌خوانم مرتب از من غلط می‌گیرند! خب حالا اگر این‌طور بود که فقط در مجلس بخوان در خانه نخوان و تمام. یعنی این یکی از روشن‌ترین مصادیق قاعده لو کان لبان است. لذا مفهوم ندارد. آن در مقام تشویق است. می‌خواهد بگوید بخوانید. این شبهه به ذهن شما نیاید که باعث شود شما قرآن را کم بخوانید.



[1]المزمل ٢٠


[2]القمر١٧


[3]لقمان ٢٧