لزوم استفاده از هوش مصنوعی برای ارائه همه قرائات
تازگی داشتم نگاه میکردم. نباید آنها در بعضی از امور جلو بیافتند. بعد میبینید که خیلی صدمات دارد. نمیدانم چطور کار میکنند. علی ای حال الآن که این صنعتهای جدید، مانند هوش مصنوعی دارد میآید، به سهولت تمام قرائات و طرق آن، طرقی که عشر دارد، طرقی که شاذ است و متواتر است، همه اینها به سهولت پیاده سازی میشود. بلکه وقتی هوش مصنوعی را در سؤالها و جواب ها به کار میگیرند، مانند GPT که برای پیشرفت نوشتن متون از آن استفاده میکنند، با اتکاء به چیزهایی است که صنعتی کار میکند. خیلی از ذهن ما که در معرض اشتباه هستیم، دقیقاً جلو میرود. نباید بگذاریم در اینها جلو بیافتند. شما در فکر باشید. وقتی مبادی علمی اینها برای شما صاف شد، فکر این باشید که این تراث عظیمی که در قرائات اسلامیه هست، با این معلوم شود. یعنی وقتی شما به ((reader متن محض رسم المصحف را میدهید، ضبط المصحف را کنار بگذارید، نه نقطه دارد و نه اعراب، فقط رسم المصحف است. آن هم فقط مصحف عثمانی است. اگر این را به محاوره کننده هوش مصنوعی بدهید، تمام وجوهی که میتوان خواند را به شما میدهد. حتی «حربا» حماد راویه را هم برای شما میگوید. چون کاملاً از لغات عرب اطلاع دارد. از هیئات و از تمام تراکیب نحوی اطلاع دارد.
در یکی از اینها دیدم که چندین میلیارد سؤال را جواب داده بودند. ما یک چیزی میگوییم. چند میلیارد سؤال و جواب حکیمانه در مبادی و زبان از پیش آموزش داده شده. وقتی همه اینها به مبادی آن داده میشود، آن وقت قرائات صحیحه، معتبره، شاذه و محتمله را به ما میگوید. مبادی اینها چند سال پیش هم بحث شده است.
ما هیچ ضمانتی نداریم که پیامبر خدا که اقراء کردهاند و جبرئیل علیهالسلام که محضر حضرت آورده است، اینها حتی در زمان خود حضرت منتشر شده باشد. بسیاری از اقراءها هست که نزد اهل البیت علیهمالسلام است. «مَا مِنْ أَحَدٍ مِنَ النَّاسِ يَقُولُ إِنَّهُ جَمَعَ الْقُرْآنَ كُلَّهُ كَمَا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَّا كَذَّاب[1]» در کافی شریف آمده است. کل قرآن کریم نزد امام معصوم است. چه کسی اقراء کرده و چطور اقراء کرده و چطور هست؟ خیلی از قرائات هست که زمینه صدورش نیست.
[1]بصائر الدرجات في فضائل آل محمد صلى الله عليهم، ج1، ص: 193؛و الكافي (ط - الإسلامية)، ج۱، ص: ۲۲۸