احتمال معنای غیر عددی سبع در روایت «اجری جمیع الاشیاء علی سبعة»
شاگرد: این ارتباطی که شما برقرار کردید «یحب الوتر فاجری جمیع الاشیاء علی سبع»، گفتید وحدتش غیر عددی است و اینجا عددی است، قاعدتاً اینجا باید سبع عددی باشد؟
استاد: سؤالی است که در مباحثه مطرح شد؛ اجری جمیع الاشیاء علی سبع، یعنی چه؟ خیلی جمله منعطفی است. یعنی خدای متعال چه کار کرده؟ این سبع در اینجا سبع عددی است؟ ذهن ما سریع سراغ عددی میرود. درحالیکه معلوم نیست. ما چند جلسه مباحثه کردیم که این سبع چه جور است. انواع سبع، عدد سبع و اینکه چرا یک دفعه بین وترها سبع میآید. به نظرم من بخشی از آن را عرض کرده باشم. سبع وصفی با سبع در دستگاه عشر. عدد مبناهای مختلفی دارد. این دستگاه امروزی ما بر مبنای دو کار میکند. یعنی صفر، یک و بعدش یازده. بیشتر نداریم. صفر، ده، یازده. دوباره برمیگردد بعد از یازده باید به رده بعدی برود که صد میشود. همان مبنای دویی که الآن معروف است.
هفتی که ما داریم وتری است در دستگاه مبنای ده. مبنای ده انگشتی. ما در ریاضیات دو جور هفت داریم. هفت وصفی که در هر مبنایی یک هفتی برای خودش دارد. یعنی اگر شما روی مبنای شانزده (hexadecimal؛ هگزادسیمال) شما میتوانید هفت داشته باشید. اما نه هفتی که در دستگاه عشره است. آن هفت خودش را دارد. این هفت وصفی میشود. ما اینها را مباحثه کردهایم که فایل هایش هست. یکی هم هفت اسمی است که در دستگاه عشره است. برمبنای عشره است.
حالا مقصود حضرت کدام یک از اینها است؟ باید همه اینها بررسی شود. الآن یادم آمد؛ قدیم هم گفتم و همه خندیدند. مصحف را باز کردم و… همه خندیدند. الآن وقتش نیست.