لزوم بررسی فقه الحدیث روایت احتجاج
شاگرد٣: اینکه فخر طعنه میزند، در روایت هست: «فألفه على اختيارهم، وما يدل للمتأمل له على اختلال تمييزهم، وافترائهم،وتركوا منه ما قدروا أنه لهم، وهو عليهم. وزادوا فيه ما ظهر تناكره وتنافره[1]».
استاد: بله، این از روایاتی است که در این زمینه بود –که در غیر از احتجاج هم هست- و باید بررسی شود و نیاز دارد به فقه الحدیث. «زادوا فیه» به این معنا نیست که در کلام خدا چیزی اضافه کردند. اگر اینطور باشد با حدیثی که حضرت به طلحه فرمودند «کله قرآن». خب پس «زاد» به چه معنا است؟
شاگرد: اصلاً خود «تناکره و تنافره» در مقابل «زادوا» است.
استاد: حتماً این را تذکر بدهید که یک صفحه جدایی برای این روایت باز شود. قبلاً هم وقتی در مورد روایت حبیب سجستانی بحث کردیم، بخشی از آنها را گفته ام. نمیدانم فایل هایش برای چه زمانی است.
شاگرد: «حرف مکان حرف» و «حرّفوا».. .
استاد: بله، به نظرم تصریحش بالاتر بود. عبارتی شبیه «فیه التحریف» داشت. آن جا اینها را عرض کردم که مفهوم زیادی و «اخطأ الکتاب»، بحثهای مفصلی دارد. روایاتی هم در اهلسنت هست و هم در کتب شیعه است که ناسخ اشتباه کرده است. این اشتباه باید چطور معنا شود؟! روایات کمی هم نیست. ان شالله باید مفصل در این مورد بحث شود. در آن جا هم برای زیاده و هم خطأ کاتب، توجیهات لطیفی کردهاند. خطأهایی که به چه معنا است. توجیهاتی را گفتهاند ولی اصل بحث و حل شدن نهایی آن باید مفصل صحبت شود.
والحمد لله رب العالمین
بدون نظر