ب) روایت زراره و فضیل
شاهد دوم؛ نفس این روایات زراره و فضیل است. آدم باید از واضحات شروع کند و استدلال کند. شاهد بر اینکه اجماع شیعه برای مماشات و تقیه نبود، نفس همین روایت «کذبوا اعداء الله، نزل علی حرف واحد» و روایت «انما الاختلاف یجیء من قبل الرواة» است. نفس این دال بر این است که اجماع شیعه دال بر مماشات نبوده. بهخاطر اینکه اگر اشاره امام بود، کافی بود تا شیعه حساس شود. چه برسد به اینکه شیخ الطائفه فرمودند بین شیعه معروف بود که «ان القرآن حرف واحد». از معروفهای نزد امامیه «حرف واحد» و «ان الاختلاف یجیء من قبل الرواة» بود.
خب شیعهای که از معصوم حرف واحد و «انما الاختلاف یجیء من قبل الرواة» را گرفتهاند، در کنارش با آرامش خاطر –صغیر و کبیر- اجماع دارند که همه اینها جایز است و تجرید قرائت را کراهت داشتند. میگویند چرا یکی را تعیین میکنید؟! ببینید نفس همین نشان میدهد که یک چیزی در کار هست. نمیشود که معصومین با محکمی بگویند «کذبوا»، «حرف واحد» و بعد هم شیعه تکان نخورد. خب شیعه روی فرمایشات معصومین حساس بوده است.
من اینها را جمع کردهام و گفتم که مد نظر شما هم باشد؛ یک اشاره امام به اینکه سوره «والضحی» و «الم نشرح» یکی است، در کتاب فقهی میآید و شیعه میگوید نمیتوانید در نماز یکی از آنها را بخوانید. ببینید با یک اشاره و با یک روایتی که اگر آن را در فضای علمی ببینید درجه بالایی ندارد، اما بین شیعه فوری بازتاب دارد. خب چطور شیعه در اینجا خلاف تقیه میکنند و در اصل واجب ترین امر نمازشان که «ملک» و «مالک» است، میگویند نمیدانیم. سؤال هم نکردند. بارها عرض کردیم. یک شیعه نیامد که حداقل در یک محفل خصوصی بگوید «ملک» بخوانیم یا «مالک»، تا برای شیعیان آینده بازتاب داشته باشد. اتفاقا برعکس است، در روایاتشان بود که ائمه هر دو را میخواندند.
خب اگر یکی از آنها تقیه بود که شیعه حساس میشد که کدام یک از آنها است. ولی جو آن زمان این بود که اجماع عملی بر این بود که اینها متواتر است. «اقرئوا کما یقرأ الناس» از روز اول در بستر اقراء حضرت بوده است. این هم شاهد دوم است. نفس روایات حرف واحد شیعه را حساس میکند، آن وقت بهراحتی در کنارش اجماع کنند؟!
شاگرد: تقیه ای که بهمعنای القاء خلاف است؛ یعنی خود امام میفرماید که بین شمای شیعه القاء خلاف کردم که علی امر واحد نباشید. شاید از آن باب است.
استاد: فرمایشتان را با مانحن فیه تطبیق بدهید. آن جا ائمه القاء خلاف میکنند تا بین خود شیعه اختلاف باشد لئلا یعرف. در اینجا که شیعه بین خودشان اختلاف نکردهاند. در اینجا اختلافی مستقر بین خود مسلمین است، شیعه هم اجماع میکنند که ما همراه شما هستیم. چقدر تفاوت دارد! در اینجا نمیشود بگوییم که ائمه بین شیعه القاء اختلاف قرائت کردهاند. اصلاً با آن سازگار نیست.
بدون نظر