رفتن به محتوای اصلی

مثال رؤیای صادقه

از چیزهایی که امروز در ذهن من است، رؤیاهای صادقه است. رؤیای صادقه برای انسان چیز کمی نیست. بله، روایات شریفه‌ای در بحارالانوار هست که مربوط به تقسیم‌بندی خواب‌ها است. خوابی که روح به ملکوت رفته و چیزی را می‌بیند، رؤیای صادقه است. حضرت فرمودند وقتی روح بین السماء و الارض است، خواب مخلوط و اضغاث احلام است، رؤیای صادقه نیست. آن خواب‌هایی که منشأ آنها به بدن برمی‌گردد و از مزاج و کابوس و غذای سنگین است، این‌ها همه‌اش رؤیا است.

خب شما می‌توانید بگویید خواب و تمام! هر کسی هم که می‌خواهد حرفی بزند، بگوییم این‌ها که شبه علمی است! حالا خوب است که ما در فارسی شبه علمی می‌گوییم! آن‌ها که اصلاً می‌گویند علم غلط! غربی‌ها علم غلط می‌گویند. غلط است، تمام شد! این خیلی ناجور است؛ شبه علمی، علم غلط، باید ضابطه‌مند شوند. خودشان بعضی‌ها را می‌گویند غیر علمی است، نه شبه علمی؛ چندتا اصطلاح دارند. این باید خیلی ضابطه‌مند شود. شبه علمی یعنی چه؟! هر چه سردرنیاوردیم، شبه علمی است؟!

از چیزهایی که به‌عنوان پیشنهاد خدمت شما عرض می‌کنم، این است - مقاله خوبی می‌شود -: اقناع‌های کاذب به‌خصوص در قرن بیستم با کارهایی که حلقه وین انجام داد، به وفور شد؛ یعنی یک چیزهایی که بشر باید بایستد و بگوید این یک چیز مهمی است که من نمی‌دانم و باید صبر کنم، اما به صرف این‌که آن محدوده کار ما نیست، یک جوری با یک تحلیلی خودش را اقناع می‌کند و می‌گوید این همان است و به این فروکاهیده می‌شود! باید این اقناع‌های کاذب را رده‌بندی کنید و ببینید الآن چقدر از این اقناع ها داریم! در جاهای مختلفی هست.