رفتن به محتوای اصلی

اشتباه علامه عسگری در یکی دانستن مصاحف الصاحبه و مصاحف الامصار

سؤالی که برای جلسه بعد باید به دنبالش برویم، این است: مرحوم آقای عسگری اختلاف مصاحف الامصار را چطور می‌خواهند درست کنند؟ من الآن مصاحف الامصار زدم، جایی که در کتاب ایشان آمد، منظورشان همان مصاحف الصحابه بود.  مصاحف الصحابه فرق دارد. ایشان فرموده‌اند ما گفتیم عثمان آمد که مصاحف الامصار را بردارد. مصاحف الامصار داشتیم. چرا عثمان آمد یک مصحف نوشت؟ برای این‌که آن‌ها را بردارد و یک مصحف شود. درحالی‌که عثمان مصاحف الصحابه را برداشت و یک مصحف تدوین کرد و آن‌ها را سوزاند. بعد از این‌که مصحف عثمان آمد حالا تازه نوبت به مصاحف الامصار می‌رسد. اینجا ابتدای کار است. ابن عامر که خودش قاری است، کتاب نوشته به نام «اختلاف مصاحف الامصار». این را چه کار می‌کنید؟ هر کسی به اینجا بیاید گیر می‌کند. خود غانم قدوری هم گیر افتاد. با این‌که حرف مکی بن ابی‌طالب را ترجیح داد، خودش گیر افتاد. گفت بله، در این موارد به قدری این قرائات با هم معادل بودند که عثمان در یک مصحف این قرائت را گذاشت و در دیگری قرائت دیگر را گذاشت. دکتر غانم قدوری اعتراف کرد.

خب مرحوم آقای عسگری چه کارش می‌کنند؟ مصحفی که از قدیم بوده و خودتان از مرحوم طبرسی نقل کرده‌اید، خیلی روشن است. اما با این‌که هزار روایت در فضا می‌آید ولی ما مدام تضعیف کنیم! یعنی فضای بحث به جایی می‌رود که خلاف ارتکازات بشر است. تضعیفی به این صورت را به گردن او بگذاریم. و حال این‌که وقتی مبادی بحث کالشمس است، ما این‌ها را کنار بگذاریم و روی مبنایی برویم که مجبور هستیم این فضا را رد کنیم.

ان شالله بقیه آن برای جلسه بعد. شما هم این چند صفحه‌ای که گفتم را نگاه کنید. مخصوصاً صفحه اختلاف روش را نگاه کنید و ببینید چطور در فضای مدینه یک جور بودند؟