[ فضای صدور روایت سبعه احرف]
گاهی تصور میشود که اهل البیت این حدیث را دروغ دانستهاند و نسبت به کذب دادهٰاند، اما روایتی نیست که این حدیث را به عنوان حدیث، تکذیب کند، بلکه تلقی اشتباه عدهای را از این حدیث تکذیب کردند، چگونه ممکن است نزد اهل البیت این حدیث، کذب باشد و این را به شیعیان گفته باشند اما یکی از بزرگترین محدثین شیعه یعنی شیخ صدوق قده در کتاب معروف خود به نام خصال، یک باب مستقل عنوان بدهد: «باب ان القرآن نزل علی سبعة أحرف[1]»؟!
یعنی جوّ فرهنگی شیعه، دروغ پنداشتن اصل این حدیث نبوده بلکه برداشت ناصحیح پارهای از مردم را تخطئه فرمودند، لذا در حدیث کافی راوی میگوید: «ان الناس یقولون نزل القرآن علی سبعة احرف[2]»، یعنی مردم میگویند که قرآن بر هفت وجه نازل شده و چنین معنا میکردند که هر کس مرادف یک واژه قرآن هم به عنوان قرآن قرائت کرد مانعی ندارد! لذا امام در جوابش فرمودند: «کذبوا»، دروغ میگویند، هر آینه قرآن بر یک وجه است که از نزد خدای یگانه نازل شده است.
[1] نزل القرآن على سبعة أحرف( الخصال ؛ ج۲ ؛ ص۳۵۸)
[2] 13- علي بن إبراهيم عن أبيه عن ابن أبي عمير عن عمر بن أذينة عن الفضيل بن يسار قال: قلت لأبي عبد الله ع إن الناس يقولون إن القرآن نزل على سبعة أحرف فقال كذبوا أعداء الله و لكنه نزل على حرف واحد من عند الواحد(الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج۲ ؛ ص۶۳۰)
بدون نظر