۷.پیشفرض های ذهنی متشرّعه
ارتکاز به شرطی صحیح است که متشرعه،خالی الذهن باشند.اگر مخاطبین با پیش فرض به سراغ روایات بروند، کار خراب میشود. هر کسی بالأخره در فضای زندگی، فضای اجتماعی، پیش فرضهایی دارد اگر بدون پیش فرض باشد، درست است، یک ارتکازاتی شکل میگیرد.اما غالباً با پیش فرض می روند.[1]
جدولِ ارتکاز؛ حاکم بر پیشفرض
جدولی که من عرض کردم، حاکم بر پیش فرض های ذهنی فقیه است. چون شما از یک کلام، نمیخواهید تفسیر کنید؛بگویید این گوینده و یک کلامش، حالا من پیش فرض دارم؛این را تفسیر میکنم و به اشتباه میافتم. بله، اگر این باشد این اشکال در کلمات منفرده، در یک جمله وارد است. اما ما میخواهیم بگوییم ارتکاز، حاصل شده از صدها کلام این گوینده است.اصلاً نکته این است. شما وقتی برایتان از یک هزار کلمه، جدول تشکیل شد با تشکیل آن جدول، آن جا هم که میخواهید تفسیر کنید، اگر خلاف این جدول باشد، طبق جدول آن را معنا میکنید. پیش فرض شما این جدول میشود. نه اینکه شما بگویید چون من پیش فرض داشتم، تفسیر غلط کردم.
ارتکازِ متشرعه، یعنی برخاسته از کلماتِ مباشریِ خود شارع. این، در اثر انس به قرآن و روایات آمده است. یعنی شما وقتی تحلیل دقیق بکنید با شناساییاش نشان می دهید؛ در روایات میگردید، میگویید ببینید متشرعه در این حوزهها، شارع برایشان این را فرموده؛ این طوری جلو رفتند. شک نمیکنید که مبادی تحقّقِ این ارتکاز، مستند به خود شارع است.
[1] اشکال یکی از دوستان حاضر در جلسه درس
بدون نظر