۴.تشکیکی بودن ارتکاز
یک فقیه ارتکاز دارد، یک متشرع غیر فقیه ولی ۷۰ ساله، آن هم یک ارتکاز دارد. جوان متشرّع اما ۲۰ ساله، آن هم یک ارتکاز دارد؛ ۱۵ ساله و ۱۴ ساله، دختر ۹ ساله اوّل تکلیف هم ارتکاز دارد. میشود گفت این ها ارتکازشان یک جور است؟ ظاهراً واضح است که یک جور نیست.
حتی این که فقیه از کدام کتاب فقهی، کار فقهی خودش را آغاز کند، در ارتکازات او دخالت دارد یا ندارد؟ بر عدم دخالت، برهان نداریم. مثلاً فرض بگیرید یک کسی کار فقهی خودش را از کتاب الطهارة شروع میکند. یک کسی کار فقهی خودش را از کتاب مکاسب شروع میکند. یکی کار فقهی خودش را از کتاب نکاح و طلاق شروع میکند. این دور نیست در اینکه نهایتاً در شخصِ خود او ارتکازاتی که متکوّن میشود، یک تفاوتٌمّایی با هم داشته باشد. پس ما داریم دلیل را یک چیزی قرار میدهیم که تحقّقش در اذهان متشرعه مقول بالتشکیک است. باید چه کار کنیم؟ پس باید بگوییم ارتکاز «فقیه»، دلیل شرعی است؟ یا ارتکازِ «متشرعه» یا امثال این ها؟ چه باید بگوییم؟
حجیّت شأنیّه ارتکاز
ما ارتکازی را که میگوییم این است، که اتفاقاً فقیه میزانمان نیست. همان بچه اوّل تکلیف را هم میگوییم اما به نحو شأنیت. به نحو شأنیت به این معنا که وقتی یک حکمی مطرح میشود، در آن جوّی که الآن برای او شکل میگیرد، ذهن او به سوی درک آن نظام میرود. هر اندازهای که مبادیِ آن نظام، برایش روشن شده باشد، ذهن او حرف میزند؛ این طور نیست که بگوییم فقط ذهن فقیه. اصلاً ما که میگوییم ارتکاز متشرعه، یعنی همهشان.بله. کشفِ کلاسیکش را به فقیه نسبت میدهیم. و الّا اگر منظور از کشف یعنی در ذهنش فعال بشود، سر جایش همه دارند و آن برایشان محقق میشود، ولو برای بعضیها بالقوّه است. مثل درک بدیهیات. در درک بدیهیات، بچه ۲ ساله با بچه ۱۰ ساله یک جور است؟ ولی میگویید بشر، بدیهیات را درک میکند. کدام بشر؟ در منطق تا حالا نمیدانم هیچ کتاب منطقی این را نوشتند که بدیهیاتی که بشر برایش واضح است کدام بشر است؟ بچهی ۶ ماهه در قنداق، ۲ ساله؟ گمان نمیکنم در منطق گفته باشند. چرا نگفتند؟ چون بشر یعنی بشر دیگر. الآن هم که میگوییم ارتکاز متشرعه، سن ندارد، ولی قوهاش منظور ما است که وقتی در این فضا رفت، این ارتکاز برایش به فعلیت میرسد.
بدون نظر